Annons

Häxblandningar mot antibiotikaresistens

Resistenta bakterier av arten Pseudomonas aeruginosa klarade sig inte när de utsattes för en nyskapande kombination av läkemedel.

Bild: 
Juergen Berger / Science Photo Library

Häxblandningar mot antibiotikaresistens

Att blanda antibiotika med till exempel diarrémedicin förstärker den bakteriedödande effekten.

Annons

Publicerad:

2011-07-07

I kampen mot resistenta bakterier har läkarna länge satt in kombinationer av olika antibiotika. Nu har forskare i Kanada och Storbritannien i stället testat att kombinera ett antibiotikum med mediciner mot helt andra sjukdomar. Av över tusen testade läkemedel visade sig tre faktiskt vässa förmågan hos antibiotika att ta kål på en stam multiresistenta bakterier. Bäst effekt hade ett ämne som ingår i diarrémedicinen Imodium. Ämnet påverkar bakterierna så att deras hölje släpper in mer antibiotika.

– Det är ett nytt sätt att hantera infektioner, sedan är det förstås en utmaning att justera doserna så att biverkningarna inte blir för stora, säger Gerard Wright, professor i biokemi vid McMaster university i Kanada.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.