Annons
Lummerväxter på tre minuter

Stina Weststrand.

Bild: 
Jann Lipka

Lummerväxter på tre minuter

Stina Weststrand studerar hur moss­lumrar kan sprida sig över världshaven. Forskningen gav henne segern i en ny tävling.

Författare: 

Publicerad:

2012-11-26

I den nya tävlingen – Forskar Grand Prix – ska forskare från hela riket presentera sitt arbete. Var och en får bara tre minuter på sig.

Segraren i Uppsala universitets deltävling heter Stina Weststrand och är doktorand i systematisk biologi.

– Det var så klart jätte-roligt att vinna, jag gillar att undervisa och presentera min forskning.

Hon är biolog och har länge varit intresserad av växter; direkt efter examen började hon forska om mosslumrar. De är ett eget växtsläkte med omkring 700 arter som sprider sig med sporer, på samma sätt som mossor och ormbunkar.

– Jag vill förstå hur dessa växter har hamnat i hela världen, hur de har tagit sig över världshaven och spridit sig så långt. I min tävlingspresentation låter jag en mosslummer ringa upp mig och ställa just den frågan.

Mosslumrarna fanns på jorden redan för 350 miljoner år sedan. Med hjälp av fossil kan Stina Weststrand datera deras släktträd. Med kunskap om hur kontinenterna har rört sig under årmiljonerna, kan hon sedan se hur växten har spridit sig.

Tävlingsfinalen i Forskar Grand Prix, med totalt sju olika bidrag, kommer att hållas den 4 december i Stockholm.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar