Annons

Hon slåss mot blodsugarens virus

Anna Överby.

Bild: 
Elin Berge

Hon slåss mot blodsugarens virus

Forskaren som hittade fästingvirusets svaga punkt ägnar lediga stunder åt undervattensrugby.

Publicerad:

2012-03-31

Varje år får närmare 200 svenskar hjärnhinneinflammation på grund av ett virus som sprids med fästingbett. Huvudvärk och hög feber är vanliga symptom. Närmare 30 procent av de drabbade får långdragna sviter som extrem trötthet och sviktande minne.

Det finns förebyggande vaccin, men än så länge ingen medicin för de redan smittade. Nu har Anna Överby vid Umeå universitet upptäckt att det kroppsegna proteinet viperin biter på viruset som orsakar TBE i laboratorieförsök.

– Effekten är enorm, virusmängden minskar till en tiotusendel, säger hon.

Viperin är ett av hundratals proteiner som celler börjar tillverka efter ett larm om att något virus har trängt in i kroppen. Tyvärr har TBE-viruset en förmåga att tysta larmsignalen.

Umeåforskarna letar nu efter något sätt att aktivera viperin-proteinet. Det skulle kunna leda till nya mediciner mot fästingviruset, liksom mot besläktade virussjukdomar som dengue och gula febern.

Anna Överby beskriver sig själv som tävlingsmänniska, vilket även präglar fritiden. Hon spelar undervattensrugby på landslagsnivå. Förra året tog det svenska laget silver vid VM i Helsingfors.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.