Annons
H20: Varannan vatten – med en nypa salt

Drick lagom. Tumregeln är att inte dricka mer vatten än man svettas och kissar ut.

Bild: 
Frida Hedberg / Scanpix

H2O

Varannan vatten – med en nypa salt.

Författare: 

Publicerad:

2012-08-07

Redan år 1894 skaldade Falstaff, fakir i boken En hvar sin egen professor om vatten: ”Vatten är ett farligt gift, vilket omger Visby stift”, och faktum är att vatten faktiskt kan ge upphov till förgiftningar. Det som sker är att elektrolytbalansen i blodet rubbas när halten natriumjoner i blodet späds ut.

Vanligen beror det inte på att man har druckit för mycket vatten, utan på någon underliggande sjukdom. Men regelrätta fall av vattenförgiftning har rapporterats hos personer som bantar eller som ägnar sig åt intensiv uthållighetssport. Exempelvis hade en kvinna ägnat sig åt maratonspinning och under fyra och en halv timmes cykling druckit tio liter vatten. Symtomen är kräkningar och kallsvett. Hjärnan påverkas också, vilket beror på svullnad.

Vanligast är dock att vattnet inte är själva källan till förgiftningen utan snarare innehåller giftiga ämnen eller mikroorganismer. Så var fallet i Östersund då 27 000 personer blev magsjuka hösten 2010. Där visade sig parasiten cryptosporidium i dricksvattnet ligga bakom smittan.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar