Annons
Hannes värnar om könsbytare

Hannes Sigurjonsson.

Bild: 
Louise Billgert

Hannes värnar om könsbytare

Varje år genomgår närmare femtio personer i Sverige en könsbytesoperation. Men hittills har ingen gjort någon stor uppföljning av hur kirurgin fungerar. Det ska Hannes Sigurjonsson göra.

Författare: 

Publicerad:

2012-09-07

Grovt räknat drabbas ungefär en fjärdedel av alla män som opereras till kvinnor av olika slags komplikationer. För kvinnor som opereras till män är andelen ungefär dubbelt så hög.

– Det beror till stor del på svårigheten att tillverka en penis, inklusive det förlängda urinröret, säger Hannes Sigurjonsson, som gör sin specialisttjänstgöring i plastikkirurgi på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Han understryker att komplikationerna ofta är lindriga, kanske en urinvägsinfektion eller liten blödning som läker av sig själv, men kirurgin är både omfattande och avancerad. I Sverige görs operationerna bara på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och på universitetssjukhuset i Linköping.

I ett nystartat doktorandprojekt ska Hannes Sigurjonsson samla in data från alla som gått igenom en könsbytes­operation på Karolinska under det senaste decenniet. Syftet är att få en tydligare bild av vilka delar av kirurgin som behöver utvecklas.

Projektet handlar främst om kroppsliga funktioner, men psykologiska följder ska också ingå. I extremt sällsynta fall händer det att patienter ångrar sig efter ingreppet. Hannes Sigurjonsson har aldrig mött någon sådan person.

– Jag har varit med om att en patient tackade nej till en operation i sista stund, men genomförde den senare, säger han.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Snälla, formuleringarna i artikeln är hemska även om innehållet är bra.

Det finns inget sätt att *byta* kön på, bara *korrigera* kroppen till den könsidentitet man fötts som.

Återigen, en man kan inte opereras till kvinna. En kvinna med penis kan opereras till en kvinna med vagina. En man med vagina kan opereras till en man med penis.

Könsbytesoperation är en väldigt konstig term eftersom man dels inte byter kön genom den, dels är det bara en operaton i en rad operationer och annan medicinsk behandling varav många nog skulle kalla hormonbehandlingen det viktigaste.

Det är tråkigt att en så pass framstående och seriös tidning ska sprida dessa fördomar som i alal fall jag trodde var på väg bort.

Lägg till kommentar