Annons
Meja räddar granar
Bild: 
Sofia Ernerot

Meja räddar granar

Schäfertiken Meja har lärt sig jaga en ny typ av villebråd: granbarkborrar.

Författare: 

Publicerad:

2012-10-17

Meja är utbildad räddningshund och har tävlat i spårhundarnas elitklass. Det var bakgrunden till att hennes matte, hundföraren Anette Johansson, för fyra år sedan blev kontaktad av en bekant som var trött på granbarkborrarna i sin skog. Skogsägaren undrade halvt på skämt om inte Meja kunde hjälpa till. För att begränsa skadorna är det viktigt att tidigt hitta angripna träd och snabbt ta ut dem ur skogen.

– Jag tyckte att det var en kul idé, säger Anette Johansson.

Efter några månader kom hon i kontakt med Fredrik Schlyter, växtskyddsbiolog på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Tillsammans startade de ett forskningsprojekt. Meja fick börja träna sig på att känna igen lukten av fyra olika feromonämnen som granbarkborrar använder när de signalerar till varandra.

I fältförsök under sommaren har Meja och sju andra tränade hundar fått leta efter angripna träd i småländska skogar. Testerna visade att de tillsammans med sin förare kunde söka av ett område snabbare än en skogskonsulent, och dessutom hitta fler angripna träd. Tack vare sitt känsliga väderkorn kan hundarna lokalisera en nyangripen gran på över 100 meters håll.

Under jakten får Meja en köttbulle som belöning när hon gör ett fynd. Nu ser hon fram mot en ny jaktsäsong till våren.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar