Annons

Germaner für alle

Germaner für alle

Annons

Publicerad:

2013-09-10

Vilka var germanerna? Var kommer ordet ifrån? Vad har man trott om dem, och vad vet vi i dag om dem? Och finns det germaner än i dag?

Latinprofessorn Tore Janson ger sig ut på en vindlande, tvåtusenårig resa om detta omstridda ord, och kastar sig från språkhistoria och antropologi till arkeologi och historia. Undertiteln till boken är Myten, historien, språken – och så är boken uppbyggd. Själv uppskattar jag mest Tore Jansons genomgång av forskningen om folkvandringstiden, där han går igenom de senaste arkeologiska och historiska rönen. Han resonerar om hur man sett på begrepp som folk och kultur – och hur man ibland lurats av dessa ord och tolkat dem enligt dagens betydelser.

Det är en påtagligt välskriven och balanserad bok. Tore Janson skriver enkelt utan att förenkla. Och i ett i dag angeläget ämne.

Litteraturhänvisningar

Germanerna

Tore Janson
Norstedts

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.