Annons

Så formades Europa av folkvandringar

Annons

Publicerad:

2015-07-28

Den tämligen nya dna-tekniken har mer eller mindre revolutionerat arkeologin, och i denna bok fogas en stor mängd nya forskningsresultat samman till en helhet. Författaren ger en detaljerad bild av hur Europa befolkades från forntiden fram till vikingarna. Hon visar att migrationer har dominerat – och att många nya tekniker och kulturella praktiker introducerats genom just folkvandringar och inte genom kulturspridning, vilket många arkeologer hävdade på slutet av 1900-talet.

Boken är oerhört faktatät, vilket inte gör den särskilt lättläst – men å andra sidan är rönen både nya och spännande.

Migration är en rörelse som följt mänskligheten sedan stenåldern, och de folkvandringar som man nu kan följa även rent genetiskt har påverkat den europeiska historien på gott och ont sedan stenåldern. Jean Manco ger bland annat en delvis ny bild av romarrikets fall under folkvandringstiden.

Litteraturhänvisningar

Ancestral journeys

Jean Manco
Thames & Hudson

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.