Annons

Gula tulpaner slår ut oberoende av påskens datum.

Bild: 
iStock

Därför hänger påsken löst

Den romersk-katolska kyrkan och protestanter firade påskdag den 27 mars i år medan de ortodoxa kyrkorna har sin påskdag den 1 maj enligt den gregorianska kalendern (18 april enligt den julianska). Hur kommer det sig? 

/Karin Almbladh, Uppsala

Publicerad:

2016-04-19

Skillnaden i påskdatum mellan de östliga (ortodoxa) kyrkorna och de övriga beror primärt på att de förra behållit den julianska kalendern, medan västerlandet från 1582 successivt gick över till den gregorianska. Sedan kyrkomötet i Nicea år 325 firar alla kristna påsk den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen – dock alltid efter den 21 mars. Eftersom den julianska kalendern för närvarande är 13 dagar efter den gregorianska firar de ortodoxa i praktiken påsk tidigast 4 april.

Frågan kompliceras också av olika sätt att beräkna fullmånens inträffande i anslutning till vårdagjämningen, som utarbetades under antiken. Det är därför inte den astronomiska fullmånen som styr, utan den ”ecklesiastiska”. Dessutom måste påsken enligt östkyrklig tradition firas efter den judiska, vars datum ju även det varierar kraftigt från år till år.

/Gösta Hallonsten, professor i systematisk teologi, Newmaninstitutet

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar