Annons
Bild: 
iStock

Är simskolan onödig?

Jag ser ofta naturprogram på tv och de flesta djur verkar ha en medfödd simförmåga. Från barndomen minns jag att vår hund gärna simmade. Katterna blev tyvärr nedslängda i vattnet, men simma kunde de! Varför kan man inte kasta i ett människobarn och tro att det ska gå bra? Varför måste vi lära oss att simma?

/Eivor 

Publicerad:

2017-09-25

Generellt har de djur som riskerar att hamna i vatten eller korsa en alltför djup flod en medfödd förmåga att simma – hästar, kor, grisar, hundar, katter och så vidare. Men schimpanser och gorillor som ramlar i vattnet gör inga försök att simma, de drunknar.

Däremot kan näsapan simma, för i skogen där den lever finns många floder. Människobarn gör likaså simrörelser om de ramlar i, och om de lever vid en strand brukar de spontant börja simma. Vi håller också spontant andan när vi hamnar i vatten, och vi är duktiga undervattensimmare.   

 /Sverre Sjölander, professor emeritus i zoologi

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar