Värderingsridå delar Europa i öst och väst

Publicerad

Europa är fortfarande en delad världsdel – värderingsmässigt. I frågor kring minoriteter, homosexualitet och legal abort finns stora skillnader mellan Öst- och Västeuropa, enligt en stor enkätundersökning från Pew research.

Nästan 30 år efter murens fall finns fortfarande en värderingsridå genom Europa, där man i Västeuropa överlag har mer liberala attityder till minoriteter. Över 80 procent av respondenterna i Sverige, Danmark, Norge och Nederländerna uppger till exempel att de kan tänka sig att acceptera en muslim som familjemedlem. I länder som Lettland, Georgien, Vitryssland och Tjeckien är andelen mindre än 20 procent.

I östra Europa ser man även religionen som en viktig del i livet. I länder som Serbien, Rumänien och Armenien uppger över 70 procent att religionen är en viktig del av den nationella identiteten. I Sverige och Danmark är siffran under 20 procent.

I västra Europa accepterar omkring 70–80 procent homosexuella äktenskap, medan siffran i de flesta östeuropeiska länder ligger på 20–30 procent.

Det finns heller inget som tyder på att dessa skillnader kommer att minska med tiden. Bland yngre européer är nämligen denna klyfta större än bland äldre i flera av dessa frågor.

Studien har genomförts av Pew research center under åren 2015 och 2017 och omfattar över 50 000 respondenter i 34 europeiska länder.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor