Nya kläder av gammalt bröd

Tonvis med bröd slängs varje dag. Akram Zamani vid Högskolan i Borås tar svampar till hjälp för att omvandla brödet till textil.

Publicerad
En tråd vävd av filamentös svamp som ätit gammalt bröd.
Bild: Suss Wilén

Varje år slängs omkring 80 000 ton bröd i Sverige, enligt en studie som kom förra året från Högskolan i Borås och Sveriges Lantbruksuniversitet. När Akram Zamani, universitetslektor i resursåtervinning, hörde om kollegornas resultat fick hon en idé – brödresterna skulle göras om till textil med hjälp av de så kallade ”filamentösa” svampar hon forskade på.

– Det vore så klart bättre om vi kunde äta upp brödet, men det är också ett väldigt bra substrat för att odla svamp.

Svampens cellväggar består av tunna fibrer som gör att den påminner om bomull till utseendet. Akram Zamani låter den växa på brödrester i en bioreaktor. Efter två dagar är brödet borta.

– Svampen äter upp nästan allt, säger hon.

Innan det går att spinna garn av svampfibrerna måste proteinet i svampen tas bort. Det kan i sin tur användas till exempel som djurfoder.

Tråden som bildas har många intressanta egenskaper, berättar Akram Zamani:

– Vi kommer till exempel att undersöka om den kan användas för att sy ihop sår och i sårförband.

Projektet, som startade i januari, ska pågår i fyra år och har fått 6,9 miljoner i stöd från Vinnova.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor