Annons

Läser historiskt brev utan att öppna det

Ett internationellt forskarteam har lyckats läsa ett ömtåligt och noga ihopvikt 300 år gammalt brev, utan att öppna det.

Annons

Publicerad:

2021-03-03

Innan det blev vanligt att försegla brev i kuvert veks breven i mer eller mindre komplicerade former för att förhindra olovlig läsning på vägen till adressaten. Det vikta ”brevpaketet” förseglades sedan med ett sigill.

I Nederländerna finns en samling med omkring 600 sådana hopvikta och förseglade brev från 1600-talet som aldrig nådde sina mottagare.

Breven är omtåliga och om de öppnas riskerar de att förstöras. Forskare från bland annat amerikanska Massachusetts Institute of Technology, MIT, har nu lyckats läsa ett sådant brev från 1697 – utan att öppna det.

Algoritm analyserade hur brevet vikts

Istället vecklades brevet upp virtuellt, skriver forskarna i Nature communications. Först skannades brevet i en datortomograf. Av bilderna skapades en högupplöst tredimensionell modell. En speciell algoritm analyserade vikningarna och listade ut hur pappret skulle vecklas upp. De detaljerade bilderna avslöjade även var det fanns bläck, lim respektive sigill på pappret så att texten kunde tydas.

Att tyda text på ömtåliga historiska dokument med hjälp av olika typer av röntgenteknik har gjorts tidigare, men inte på ett papper som vikts så här många gånger. Forskare har även visat att högfrekventa elektromagnetiska pulser kan användas för att läsa i stängda böcker.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Spännande läsning, men det var mottagarna som breven aldrig nådde, inte avsändarna som det står :-)

Lägg till kommentar