Annons

Bild: 
Natasha Moreno-Robert

Mäktigt om städernas historia

Annons

Publicerad:

2021-10-23

Det tar tid att läsa Metropolis. Inte för att boken är dåligt skriven eller ointressant, tvärtom! Den är så spräng-fylld av detaljer och berättelser att jag måste stanna på var och varannan sida för att googla fram bilder på pilgrimsfalkar i New York, Porto Alegres berömda trädgator eller Manets tavlor av barlivets Paris.

Bokens nästan 500 sidor är en bred exposé av städernas, och framför allt deras invånares historia, från Uruk i Mesopotamien till kaotiskt snabbväxande Lagos i Nigeria. Varje kapitel zoomar in på en eller några städer som berättar något viktigt om just den tidsperioden, men också om ett större tema som går igen genom historien. Vilken roll har kvinnor haft i stadens liv? Mat? Krig? Kultur? Sjukdomar? Barer och kaféer? Handel? Sex? Transporter?

I en tid när mer än halva jordens befolkning bor i storstadsområden och hundratusentals strömmar till varje vecka, reflekterar Ben Wilson över vad en stad är och bör vara. I slutkapitlet spanar han mot framtidens gröna och smarta städer där människor bannlyst bilarna och återerövrat gatorna. Om det verkligen blir så framgår dock inte av historien.

Litteraturhänvisningar

Metropolis: Historien om mänsklighetens största triumf

Ben Wilson
Natur & Kultur

”Den täta gröna staden är mest hållbar”

Det bästa för både miljön och vår egen hälsa är om vi bor i täta städer med mycket grönska.

2021-10-11

Här växer megastäder fram

Två procent av jordens yta är städer, men mer än halva jordens befolkning bor där.

2020-07-02

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.