Annons

hjärt-kärlsjukdomar

Under de mörka vintermånaderna har vi generellt högre blodtryck än på sommaren. Det gör oss sårbara för hjärt- och kärlsjukdomar – Risken att drabbas av hjärtinfarkt ökar med 20 procent på vintern jämfört med sommaren, säger David Erlinge som är kardiolog vid Skånes universitetssjukhus. Det är också större risk att drabbas av högt blodtryck i norra Europa än runt medelhavet. Vanligtvis brukar den nyttiga medelhavskosten sägas vara orsaken till sydeuropéernas friskare blodkärl. David Erlinge menar dock att en anledning också måste vara de får mer intensivt solljus på sig. Solens effekt har...
Var femte svensk lider av sömnproblem som kan kopplas till sjukdomar som övervikt, diabetes, hjärt-kärlsjukdom och depression.
Varje vinter sveps delar av Asien in i ett brunt töcken. Det bruna diset är en blandning av sot, svavel och andra stoftpartiklar och påverkar klimatet starkt.
Buller är en av de få miljöföroreningar som fortsätter att öka. Oljud har gått från en komfortfråga till ett hälsoproblem.