Det har gjorts många studier om hundens betydelse för människan. Men i en ny avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet vänder man på perspektivet, och undersöker hur hunden upplever relationen till människan. Hundarnas känslor för sina ägare undersöktes med hjälp av ett beteendetest där 20 hundar fick uppleva ett antal stressande situationer tillsammans med sina ägare, samt i närvaron av en främmande person. Genom att jämföra hundens reaktioner i frånvaron och närvaron av hundägaren, kunde man således göra en uppskattning av hundens känslomässiga band till ägaren. Hundägarnas...
Det stämmer att vi har levt väldigt länge tillsammans med hundar, och studier tyder också på att hundar knyter an till oss på ett liknande sätt som barn gör till sina föräldrar. Dessutom skapar vi känslomässiga band som bland annat drivs av vår vilja att vårda och ta hand om hunden, och där välbefinnandehormonet oxytocin troligen spelar en stor roll. Därför är det kanske inte så konstigt att många upplever likheter mellan barn- och hunduppfostran. I början av domesticeringsprocessen fanns troligen mer grundläggande fördelar med att leva ihop, kopplade till ökade överlevnadschanser för både...
Livet som renskötande same innehåller många risker, och jakt och fiske är vanliga sysselsättningar. Dödsolyckor sker exempelvis vid transporter med skoter.
En stor omställning av hönsuppfödningen i Sverige pågick mellan åren 2001 och 2004. Hönsen skulle bli frigående eller åtminstone få bo i burar utrustade med rede, sittpinne och sandbad.
Föregångaren till den i dag absolut vanligaste sorten av vita hästar föddes för flera tusen år sedan. Människor måste ha förundrats över den nya färgen.
Den gängse skolboksversionen av evolutionsläran slår fast att förvärvade egenskaper inte går i arv. Men samspelet mellan gener och miljö är mer invecklat än så.
Enligt en utbredd teori härstammar Polynesiens befolkning från jordbrukare i Taiwan som förde med sig en hel kultur med husdjur, växter, krukmakeri och mycket annat.
Forskare vid Roslin Institute i Skottland - där fåret Dolly klonades för drygt tio år sedan - har fört in nya gener i höns så att de värper ägg som innehåller skräddarsydda proteiner.
BSE, också känd som galna ko-sjukan, är en så kallad prionsjukdom. Den mänskliga varianten heter Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, CJD, och drabbar spontant ungefär en person på miljonen.
Det har varit svårt att klona människans bästa vän. En grupp forskare i Sydkorea blev tvungna att sätta in hela 1 096 embryon i 123 surrogattikar för att få fram två klonade valpar.