Annons

kvinnor

Sedan nästan ett halvsekel tillbaka erbjuds kvinnor i Sverige att gå till en barnmorska eller gynekolog och ta ett cellprov. Provet visar förändringar som utan behandling kan orsaka livmoderhalscancer. Nu har forskare i USA upptäckt att dna-tester av cellproverna även kan påvisa cancer i äggstockarna och i livmoderkroppen. – Jag tycker att det ser väldigt lovande ut, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet. Han har tagit del av resultaten som är publicerade i tidskriften Science Translational Medicine. De amerikanska forskarna har än så länge bara...
Sarajevo, de första dagarna i april 1992. Jugoslavien är i sönderfall. Slovenien och Kroatien har redan blivit självständiga efter krigen sommaren och hösten 1991. Nu är det Bosnien-Hercegovinas tur.
När en kollega får tillökning ökar chansen att fler blir gravida. Sannolikheten att någon blir förälder ökar med hela tio procent om en arbetskamrat nyligen fött barn.
Iselinn sitter i mammas knä och håller hennes pekfinger i ett fast grepp med sin lilla hand.
I länder där kvinnor huvudsakligen ansvarar för familjen är stressen större än i länder med jämnare könsfördelning i hemmet.