Cancer i bukspottkörteln upptäcks ofta när det är för sent och tumören hunnit sprida sig. Trots att det är en ovanlig sjukdom dör lika många människor i bukspottkörtelcancer som i bröst- eller tjocktarmscancer enligt siffror från Cancerfonden. Om tumören kunde upptäckas på ett tidigt stadium skulle liv kunna räddas. Företaget Immunovia i Lund utvecklar ett test som bygger på blodanalys. I tidskriften Journal of Clinical Oncology redovisar forskare vid företaget, i samarbete med bland annat universiteten i Lund och Köpenhamn samt Oregon Health and Science University i USA, att testet upptäcker...
Att hitta den kortaste rutten för en handelsresande som ska besöka ett antal städer är ett klassiskt optimeringsproblem. Ju fler städer som ska besökas, desto fler blir de alternativa rutterna. För en klassisk dator som gör en beräkning i taget blir det till slut omöjligt att testa alla möjliga lösningar. Om många beräkningar istället görs parallellt går det betydligt snabbare, men då krävs nya typer av datorer som kvantdatorer. En konkurrent till kvantdatorn är en dator som bygger på muskelproteiner som rör sig i ett kanalsystem i nanoskala. För ett år sedan kunde bland annat forskare i Lund...
På vägen till att bli Homo sapiens – den vetande människan – blev vi också Homo docens – den undervisande människan. Men är det verkligen sant att det bara är människan som undervisar?
Det finns effektiva sätt att öka chansen för åter-gång i arbete, visar ny forskning utförd genom ett samarbete mellan Försäkringskassan och Yrkes- och miljömedicin vid Lunds universitet.
Rösten är lärarens viktigaste verktyg, men också hans eller hennes akilleshäl. I en enkät till 500 lärare i Skåne svarade 80 procent att de ofta behöver harkla sig och 75 procent att de ofta är hesa.