Sveriges högsta berg är nu 2 097 meter, vilket är det lägsta på drygt 100 år. Kebnekaises snötäckta sydtopp smälte under årets varma sommar – när den mättes i slutet på augusti i år var den bara 70 centimeter högre än nordtoppen. Under de senaste 15 åren har sydtoppens höjd minskat med i snitt en meter per år, så nästa år blir kanske nordtoppen högst. Det är i så fall första gången på minst 1 000 år. Nordtoppen består av fast berg, men är betydligt svårare att nå än sydtoppen, som är täckt med en cirka 40 meter tjock glaciär och ett lager snö. Varje sommar smälter en del av isen och snön, och...
Zoologiprofessor Staffan Ulfstrand leder nästa sommar en unik kunskapsresa för Forskning & Framstegs läsare. Vi besöker avlägset belägna nationalparker som endast få turister har upptäckt.
Just nu spejar över hundra kameror i norrbottniska skogar efter mårdhundar. Arten kommer från östra Asien och flyttades västerut som pälsvilt i före detta Sovjetunionen.
Just den bilden vill jag helst inte att ni använder i tidningen. Det där är lite känsligt, säger Lisbeth Jonsson, marinbiolog på Sven Lovén centrum för marina vetenskaper på Tjärnö i Bohuslän.
I den brusande forsen framför oss kämpar två stora, vrålande kamtjatkabjörnar om en nyfångad lax. Vi befinner oss vid Kurilskoyesjön på Kamtjatkahalvön i nordöstra Sibirien.
Enligt en undersökning som gjordes nyligen på ett gymnasium i Umeå kunde 96 procent av de tillfrågade eleverna inte nämna ens två av Sveriges 28 nationalparker.