I själva verket är denna såpbubbla ett moln av gas och stoft som belyses inifrån av ett starkt stjärnljus. Bubbelnebulosan, också känd som NGC 7635, ligger 8 000 ljusår från oss i stjärnbilden Cassiopeja. Den upptäcktes 1787 av den brittiske astronomen William Herschel och det är inte första gången den avbildas av rymdteleskopet. Men det är först nu som hela bubblan hamnar på bild, sammansatt som en mosaik av mindre foton. Det är stjärnstrålningen som får den interstellära gasen i nebulosan att forma den nästan helt perfekta sfären. Stjärnan, SAO 20575, syns till vänster om centrum. Den är 10...
Med åtta nyupptäckta planeter kring andra solar har det totala antalet bekräftade exoplaneter blivit 1 004. Två av de senast funna planeterna är mest lika jorden av dem alla. De har döpts till Kepler 438 b och Kepler 442 b och tycks vara steniga, och bara något större än vår jord. De kretsar kring sina solar på ett avstånd där vatten kan finnas i flytande form. Inte för varmt och inte för kallt alltså, utan lagom för att liv ska kunna frodas där. Det är 20 år sedan den första exoplaneten kring en vanlig stjärna upptäcktes. Sedan dess har 4 175 potentiella fynd gjorts av rymdteleskopet Kepler...
Vatten och flera organiska molekyler har nyligen upptäckts i Orionnebulosan, där många nya stjärnor bildas. Orionnebulosan är känd som en av rymden mest produktiva kemiska fabriker.
Det händer mycket i den tomma rymden mellan stjärnorna. Trots att den är tommare än något tomrum vi kan skapa på jorden pågår där kemisk aktivitet för fullt.
Från början, den 6 januari i år, såg den ut som en komet. Inte så märkvärdigt kanske. Men den något ovanliga formen frestade astronomerna till en närmare titt med rymdteleskopet Hubbles nya kamera.
Genom att studera ett knippe gammastrålar som anlänt till rymdteleskopet Fermi efter en över 7 miljarder ljusår lång resa testade forskarna om ljusets hastighet verkligen är konstant.
Lagunnebulosan ligger mellan fyra och fem tusen ljusår bort i Skyttens stjärnbild. Mängder av stjärnor håller på att bildas inne i det gigantiska, hundra ljusår breda molnet.
Nyheten om ett nedslag på Jupiter kom den 19 juli från en amatörastronom i Australien och fick flera teleskop att avbryta sina uppdrag för att vända blicken mot planetsystemets mäktigaste medlem.
Herschelteleskopet är ett gigantiskt öga, störst i rymden hittills. Det spanar ut i infrarött ljus och kan till exempel avslöja ofödda stjärnor inuti enorma moln av gas och stoft i rymden.