Hajarna tar för sig

Forskare och fiskare frågar sig varför det är så mycket hajar i vattnen utanför Alaska.
Publicerad

Ekosystemen i de nordliga delarna av Stilla havet har förändrats, meddelade forskare från Washington State University vid en konferens anordnad av American Association for the Advancement of Science.

Toppen av näringskedjan har under långa tider dominerats av späckhuggare, sjölejon och andra säldjur, medan hajarna har varit färre till antalet. Under senare år har jämvikten förskjutits så att säl- och sjölejonbestånden har krympt medan hajbestånden har vuxit.

Forskarna vet ännu inte vad som har orsakat dessa förändringar, men antar att klimatet spelar en roll i sammanhanget. Klimatet har blivit varmare vilket gör att det numera finns mer lax i dessa vatten, en fiskart som hajarna föredrar att äta. Samtidigt har industrifisket utarmat vattnen på säldjurens favoritföda, bl a torskfisken alaska pollock. Att fångstmetoderna har ändrats så att färre hajar fastnar i fiskarnas nät kan också ha betydelse.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor