Spionen Einstein

FBI spionerade på Albert Einstein ända fram till hans död 1955. Han misstänktes bl a för att ha varit sovjetisk agent.
Publicerad

Den amerikanska federala underrättelsetjänsten, FBI, har nu släppt sin 1 427 sidor långa akt om Albert Einstein. Den börjar redan i november 1932 då ”Woman Patriot Corporation” skrev ett långt och oroligt brev till FBI där man avrådde från att ge den kände professorn amerikanskt medborgarskap. Däri kan man bl a läsa att han till och med skulle vara värre än Stalin och att ”Albert Einstein har främjat ’laglös förvirring’ genom att splittra kyrkan såväl som staten och genom att, om möjligt, lämna naturlagarna och vetenskapens principer i förvirring och oordning.”

Journalisten Fred Jerome har läst akterna noga och har nyligen kommit ut med boken The Einstein file: J. Edgar Hoover’s secret war against the world’s most famous scientist. Han visar att FBI avlyssnade Einsteins telefon, läste hans post och letade igenom papperskorgar. De ska också ha avlyssnat hans sekreterares systersons hus.

Albert Einstein engagerade sig i många politiska frågor, och han var inte rädd för att kritisera USA. Efter andra världskriget tog han avstånd från kärnvapen och gick med i fredsrörelsen. I FBIs akter kallas han för militant pacifist.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor