Dagsljus utan fönster

Fiberoptik och optiska paneler i ny uppfinning.
Publicerad

En ny metod gör det möjligt att leda in solljus i byggnader utan fönster.

På en yttervägg eller ett tak monteras en solfångare som fokuserar ljusetoch leder det till en fiberoptisk kabel. Den klarar av att transporteraljuset upp till 20 meter. I andra änden av kabeln finns speciella panelersom släpper ut ljuset. Panelerna kan sedan placeras på önskad plats ibyggnaden.

– I dagens kontorsmiljö sitter man ju i ett tidlöst tillstånd. Det är magensom talar om vad klockan är, säger arkitekten och teknikern Bengt Steneby,som tillsammans med Chalmers entreprenörsskola har utvecklat metoden.

– Sedan finns det naturligtvis energi att spara, fortsätter han.

Solfångaren består av ett halvgenomskinligt ytmaterial och är utrustad medsensorer och elektriska motorer som gör att optiken hela tiden fokuserarsolen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor