Ny pollineringsmetod upptäckt

Den lilla blomman C. coenobialis hänger på klippväggar i fuktiga skogar i södra Kina.
Publicerad

När botanikern Yingqiang Wang vid universitetet i Guangzhou (tidigare Kanton) i ett experiment täckte över blommorna med påsar för att förhindra pollinering via vind och insekter, såg han till sin förvåning att blommorna trots detta producerade frön.

Förbryllad tog han med några plantor till laboratoriet för närstudium. Med hjälp av mikroskop upptäckte han att de hanliga blomdelarna på morgonen utsöndrar en pollenfylld oljedroppe som på eftermiddagen har spritt sig till de honliga blomdelarna. Eftersom blommorna sitter vågrätt är det inte i första hand gravitationen utan oljans egna spridningsegenskaper som åstadkommer pollineringen.

Forskningen har publicerats i Nature.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor