Ursprungsfolk lyhört för havet

När flodvågen drabbade Sydasien tycks ursprungsbefolkningar ha klarat sig bra, enligt antropologer på platsen.
Publicerad

Andamanerna och Nikobarerna ligger strax norr om epicentrum för jordbävningen som orsakade tsunamin på annandagen 2004. Där lever folk mer eller mindre på stenåldersnivå. Först befarade man att de drabbats hårt av flodvågen, men så verkar inte vara fallet.

Fredrik Fogelberg, antropolog vid Uppsala universitet, är på Andamanerna för att studera några av stammarna, till exempel Ongefolket som bor på Little Andaman och lever av fiske.

– När tsunamin kom vid halvsjutiden på morgonen den 26 december borde de ha varit vid stranden för att fiska från sina kanoter. Det är de alla morgnar. Men denna morgon var de uppe i bergen när vågen kom, säger han. I nuläget vet man för litet om Ongefolkets världsbild och syn på naturen, men troligen blev de helt enkelt rädda för de första tecknen på tsunamin – att vattnet drog sig tillbaka.

– De lever nära naturen och är givetvis lyhörda för naturens förändringar. Och så gott som alla förändringar uppfattas som hotfulla, säger Fredrik Fogelberg.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor