Ljus formar ny minnesplast

För första gången har ett forskarteam kunnat styra formen på ett plastmaterial med enbart ljus.
Publicerad

Smart plast som styrs med värme är känd sedan länge. För några år sedan presenterades dessutom en smart plasttråd som kan användas för att sy och som knyter sig själv när den utsätts för värme. Men inom vissa medicinska tillämpningar är det bättre att styra plasten med ljus, eftersom den vävnad där plasten används kan vara känslig för temperaturökningar.

Forskarna nämner därför titthålskirurgi som en trolig tillämpning för sitt nya material. Ett exempel är en plastfjäder som först är rak och därför lätt kan föras in i ett blodkärl, sedan belysas med hjälp av en optisk fiber och då ändra form till en spiral och därmed utvidga blodkärlet.

En annan, mindre nyttig och mer flärdfull användning är en blomma i plast som slår ut när det blir ljust.

Upptäckten beskrivs i tidskriften Science.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor