Fosterhud läker barns brännskador

Hudceller som odlas fram från fosterhud växer fast när de appliceras på brännskador hos barn, visar schweiziska forskare.
Publicerad

I en liten studie behandlades åtta barn med andra och tredje gradens brännskador med sådana cellsjok. Såren läkte ihop på två veckor, och inget av barnen behövde traditionell hudtransplantation (där hud tas från en annan del av den egna kroppen).

I försöket togs 4 kvadratcentimeter hud från ett 14 veckors foster efter ett missfall.

– En fördel är att de cellerna kan ge upphov till miljontals hudbitar som kan användas för behandling. Hos små barn finns det inte så mycket annan hud att ta av, och man kan bli tvungen att ta hud från skallen, säger förlossningsläkare Patrick Hohlfield, som lett studien som presenteras i medicintidskriften Lancet.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor