Sickla i stället för valla!

Vallade skidor glider visserligen en aning bättre precis när de är nyvallade, men detta tar snabbt slut.
Publicerad

Leonid Kuzmin har genomfört en mängd försök i samma skidspår med vallade och ovallade skidor och har just lagt fram en licentiatavhandling vid Mittuniversitetet i Östersund.

– Redan efter en kort stund har vallan samlat så mycket smuts att skidorna glider sämre än ovallade, säger han. I vissa försök var glidvallan bättre än ovallat i 200 meter, och som allra längst i 3,8 kilometer.

Längdåkningsskidor har i dag ett belag som tillverkas av en så kallad ultrahögmolekylär polyeten. Det är ett plastmaterial med mycket goda nötningsegenskaper, låg friktion och förmåga till självsmörjning.

Förutom glidet finns det också, enligt Leonid Kuzmin, en annan viktig orsak till att låta bli glidvallan.

– Genom att bara skrapa undersidan av skidan med stålsickel utan att valla, slipper motionsåkaren tillbringa sin dyrbara fritid i vallningsboden, och dessutom behöver skidorna inte skickas på slipning, säger han.

Leonid Kuzmin har varit inne på detta spår ända sedan 1995, då han ansvarade för vallningen åt hustrun Antonina Ordina vid skid-VM i Thunder Bay. Han lät henne åka på ovallade skidor, och hon tog brons både individuellt och i stafett.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor