Bensköra kvinnor kan behandlas utan hormoner

Benskörhet skulle kunna behandlas utan östrogenterapi, visar ny studie.
Publicerad

Ungefär 45 miljoner kvinnor världen över drabbas årligen av frakturer på grund av åldersrelaterad benskörhet. Tidigare har sådan skyllts på de minskade halterna av östrogen som kännetecknar menopausen. Nu har amerikanska forskare upptäckt att boven snarare är ett annat hormon som utsöndras från hypofysen, så kallat follikelstimulerande hormon, FSH.

– Tidigare har läkarna bara konstaterat att FSH stiger när kvinnor hamnar i menopausen, men man har inte brytt sig om vad det betyder. Vad vi nu visar är att det är detta hormon som leder till benskörhet, säger Mone Zaidi, professor i fysiologi och medicin vid Mount Sinai School of Medicine, New York. Resultaten presenteras i tidskriften Cell.

I studier med genetiskt förändrade honmöss upptäckte forskarna att möss som saknar antingen hormonet eller dess mottagare inte får minskad benmassa, trots att de saknar östrogen. Och hos honmöss med bevarad östrogentillverkning, men där man genetiskt minskade halten av FSH i blodet med hälften, ökade i stället deras benmassa.

– Nästa steg är att vi i försök med djur ska se om det går att med hjälp av exempelvis antikroppar få ner halten cirkulerande FSH i blodet, så att benmassan kan bibehållas utan att man behandlar med östrogen, säger Mone Zaidi.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor