Var går gränsen för vem som är syskon?

Fråga:Låt säga att två systrar som är enäggstvillingar växer upp under olika omständigheter, men får barn med samma man. Blir barnen precis så genetiskt lika varandra som de skulle ha blivit om de enbart kom från en och samma av de två kvinnorna?
Publicerad

Svar:

Tills alldeles nyligen skulle svaret ha varit att barnen rent genetiskt är helsyskon. Men ny forskning håller på att göra bilden mer invecklad.

Enäggstvillingar är genetiska kloner. Det betyder att deras arvsanlag är identiska. Ändå ser de inte exakt likadana ut, eller har exakt samma personlighet. Skillnaderna beror inte bara på miljön.

I cellkärnan lagras den genetiska koden i form av DNA. Vid befruktningen blandas hälften av mammans gener med hälften av pappans gener till en unik individ. I exemplet är de båda mammornas arvsanlag identiska. Därför kommer de två barnen att dela gener i samma utsträckning som syskon. Men det biologiska arvet kan överföra mer än arvsmassans följd av kemiska bokstäver.

En aktiv gen utgör en mall som kan avläsas och översättas till protein. Varje cell, varje organ, alla kroppens signaler – allt styrs av vilka gener som är påslagna inuti varje cell. Vilka gener som ska avläsas är därför hårt reglerat. Det som blockerar avläsningen av vissa gener och gör andra gener tillgängliga för avläsning är kemiska förändringar av DNA. Detta kallas för den epigenetiska koden. Genetiskt identiska tvillingar kan alltså skilja sig åt i den epigenetiska koden, skillnader som dessutom ökar med åldern. Djurförsök tyder på att denna kod kan ärvas från föräldrar till barn.

Emma Whitelaw vid Queensland Institute of Medical Research i Brisbane, Australien, har gjort experiment på genetiskt identiska mushonor. Beroende på hur aktiv en viss gen är har mössen ljus, mörk eller melerad päls. Musungar, som dessa genetiskt identiska honor fick med en och samma hane, hade oftare sin mammas pälsfärg än vad som kunde förklaras av slumpen. Detta visar att genens aktivitet – den epigenetiska kodningen – fördes över till nästa generation. Emma Whitelaw tror att fenomenet är sällsynt.

– Men om det är så hos människor skulle det kunna förklara uppkomsten av en del sporadiska sjukdomar, säger hon.

Så trots att tvillingsystrarnas barn delar lika många arvsanlag som syskon gör, är de kanske mer olika varandra än vanliga syskon, på grund av att de har ärvt olika aktivering av någon eller några gener från sina mammor.

Undrar du något? Fråga F&F!

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor