Riktat ljus ger billigare solceller

Publicerad

Ett nytt sätt att koncentrera solljus kan ge billigare solenergi. Metoden bygger på att en plast- eller glasskiva suger upp delar av solljuset med hjälp av färgämnen. Ljuset leds sedan ut till kanten av skivan, där solceller mer effektivt kan omvandla det koncentrerade ljuset till elektrisk ström.

Metoden har utvecklats vid Massachusetts Institute of Technology, USA, och den stora vinsten är att det behövs färre av de dyra solcellerna för att utnyttja ljuset på en yta. Tidigare har även linser och speglar använts för att koncentrera ljus mot solceller.

– Fördelen med den här metoden är att man är mindre beroende av riktningen på ljuset, vilket är bra exempelvis vid disigt väder, säger Marika Edoff vid Ångström Solar Center, Uppsala universitet.

Forskningen publiceras i Science.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor