Var finns vad på jordens yta?

Clotildas pappa kommer nog inte i närheten av 13 rätt.
Publicerad

Bild: Christina Alvner
– Pappa, i dag har jag lärt mig massa roliga saker om geografi i skolan, säger Clotilda. Vet du vad en storcirkel är, exempelvis? När pappa hummar lite obestämbart, fortsätter hon: – Jo, det är en cirkel runt ett klot som har sitt centrum i klotets medelpunkt. Om man klyver ett klot utmed en storcirkel får man alltså två jämnstora halvklot. Hon berättar att läraren gett eleverna i uppgift att ta reda på vilken som är den längsta väg man kan ta sig fram längs en storcirkel på land utan att passera hav (men tillåtet att åka över insjöar, floder och kanaler). Pappa går och hämtar en jordglob, men kan inte riktigt komma på svaret. – Jo, säger Clotilda, man startar från Conakry i Guinea, siktar mot Suezkanalen och kommer så småningom till Xiamen (tidigare Amoy) på Kinas östkust. Sträckan är 1 360 mil, ett tredjedels varv runt jorden. Men om man luras lite och får passera Berings sund på vintern när det är isbelagt, så kan man starta i Rangoon i Burma, sikta mot Berings sund och så småningom hamna i Salina Cruz på Mexikos västkust. Den sträckan är hela 1 610 mil. – Men vi fick också andra roliga uppgifter, och dem ska jag testa på dig nu, utan att du får titta på jordgloben eller en världskarta. Clotilda tar fram ett papper ur ryggsäcken och säger att det är helt OK att inte veta utan bara gissa: 1. Vilken stad är den enda i världen som ligger i två världsdelar? 2. Vilka två huvudstäder ligger närmast varandra? Och vilka två ligger näst närmast varandra och näst näst närmast? 3. Vilken miljonstad i världen har längst till en annan miljonstad? 4. Vilka två amerikanska delstater avgränsas av fyra räta gränslinjer i nord–sydlig och öst–västlig riktning? Ytterligare en delstat har bara longituder och latituder som gränser men är inte ”rektangulär” utan har ”ett invikt hörn”, alltså sex gränslinjer. Vilken? 5. Sveriges östligaste punkt på land ligger på nästan samma longitud som ett annat europeiskt lands östligaste punkt. Vilket? Och vilket europeiskt land har sin västligaste punkt närmast den longitud där Sveriges västligaste punkt på land finns? 6. Vilken ö delas av flest stater? 7. I vilket land finns både världens största ö i en sjö och världens största sjö på en ö? 8. På vilken ö ligger det högsta berget på en ö? 9. Om man ritar den största möjliga cirkel på vår planets yta som inte innefattar hav och den största möjliga cirkel på havet som inte innefattar land, inte ens småöar, vilken cirkel är störst? 10. I Sveriges huvudstad finns tre öar som förut kallades Åsön, Stadsholmen och Munkelägret. Vad är de mer kända som i dag? 11. Det finns över fyrtio kustlösa länder i världen. Men det finns bara två från vilka man måste passera genom två andra länder för att nå havet. Vilka? 12. Det finns sju länder i Europa som har landgräns till endast ett annat land. Vilka? – Och nu pappa, säger Clotilda, när du har svarat på allt det där, så får du ta fram jordgloben igen och försöka klara den här frågan: 13. Vilken är den längsta väg man kan åka båt längs en storcirkel utan att stöta på land?

Facit till ”Var finns vad på jordens yta?”

1. Istanbul.

2. Rom–Vatikanen (0 km), Kinshasa–Brazzaville (2 km), Wien–Bratislava (40 km).

3. Perth i västra Australien, 220 mil till Adelaide.

4. Colorado, Wyoming. Utah.

5. Polen. Tjeckien.

6. Borneo (Indonesien, Malaysia, Brunei).

7. Kanada. Manitoulin i Lake Huron, 2 766 km2 (nästan som Gotland), och Nettilling Lake på Baffin Island, 5 066 km2 (nästan som Vänern).

8. Nya Guinea. Puncak Jaya (tidigare Mount Carstensz), 5 029 möh.

9. Havscirkeln, med knapp marginal. Från platsen lat. –48°30’, long. –125°30’ i södra Stilla havet är det 267 mil till Pitcairn Island och Ducie Island samt till Cape Dart i Antarktis (cirkeln har något större yta än f.d. Sovjetunionen). På land är det 265 mil från platsen lat. +46°16’, long. +86°40’ i nordvästra Kina till Norra ishavet, Östkinesiska havet och Bengaliska viken.

10. Södermalm, Gamla stan, Kungsholmen.

11. Liechtenstein och Uzbekistan.

12. Danmark, Irland, Monaco, Portugal, San Marino, Storbritannien, Vatikanen.

13. Segla från Karachi, Pakistan, söderut mellan Madagaskar och Mozambique, förbi Godahoppsudden, mellan Kap Horn och Antarktis och sedan norrut mot Kamtjatka. Sträckan är 3 210 mil, motsvarande 80 % av jordens omkrets.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor