Ovanligt med äkta simultanförmåga

De flesta lurar sig själva när de tror att de kan köra bil på ett säkert sätt samtidigt som de gör annat.
Publicerad
**Inte unik**. Psykologen Jason Watson, här i bilsimulatorn, tillhör de 97,5 procent som inte har extremt bra simultanförmåga.
Bild: Valoree Dowell

Att kunna fästa sin uppmärksamhet på flera saker samtidigt är få förunnat. Men till skillnad från 97,5 procent av befolkningen kan faktiskt ett litet fåtal köra bil lika bra som vanligt fast de sitter mitt uppe i ett krävande mobiltelefonsamtal, visar amerikanska psykologer. Testet skedde i en bilsimulator där tvåhundra unga män och kvinnor först bara landsvägskörde, och sedan körde en andra gång medan de i telefon samtidigt skulle memorera ord och lösa enkla mattetal.

Forskarna mätte hur nära de körde framförvarande bil, hur snabbt de bromsade och hur bra de löste talen och mindes orden. I genomsnitt kör människor betydligt sämre när de samtidigt talar i telefon – exempelvis tog det 0,2 sekunder längre tid att bromsa. Det visade sig dock att fem personer, tre män och två kvinnor, utmärkte sig och körde exakt lika bra oavsett om de talade i telefon eller inte.

– För de allra flesta människor splittras uppmärksamheten när man gör flera krävande saker samtidigt, något som ger sämre resultat. Men för detta lilla fåtal spelar det uppenbarligen inte någon roll, säger Jason M. Watson, docent i psykologi vid University of Utah i USA.

I ett nästa steg ska dessa personer undersökas närmare, bland annat med hjälp av hjärnavbildning.

Det hör till människans natur att tro oss om att vara lite bättre än vi egentligen är och framförallt att just jag själv är bättre än genomsnittet. Därför anser Jason M. Watson att det är viktigt att visa att dessa extremt kapabla personer är så få.

– Det är svårt att trycka in 100 procent av befolkningen i de 2,5 procent vi faktiskt har hittat. Och även de som verkligen tillhör gruppen bör lägga sina unika resurser på annat än att köra bil och prata i mobiltelefon samtidigt, säger han.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor