Har ditt barn någon kompis?

Många barn gissar fel på vem som verkligen är deras vän.
Publicerad
**Snurrigt**. Ibland har barn svårt att avgöra vilka som är deras riktiga vänner.
Bild: Camilla Cherry / Scanpix

När amerikanska lågstadiebarn i en undersökning fick berätta vem som var deras bästa vän pekade hela tolv procent ut någon som i sin tur sade sig ogilla just det barnet. Ofta var det bråkiga barn som pekade ut de mer populära i klassen som sina vänner. Samma studie visar att de populäraste barnen har bättre social förmåga, vilket möjligen kan förklara varför de felaktigt uppfattas som vänner. En del de av obalanserade relationerna i undersökningen kan bero på att vänskapen just då höll på att ta slut, men resultaten ger ändå anledning att ifrågasätta tidigare forskning som hävdar att ungefär två tredjedelar av eleverna i grundskolan har en klasskompis.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor