När överbefolkning var hotet

Maten på jorden höll på att ta slut samtidigt som befolkningen ökade. Det var kontentan av boken om befolkningsbomben som satte stort avtryck i 1970-talets debatt.
Publicerad
**Trängsel på 1970-talet**. Det svenska kungabröllopet 1976 lockade många besökare.
Bild: Stig A Nilsson / Scanpix

”På 1970- och 80-talen kommer hundratals miljoner människor att svälta ihjäl, oavsett vilka katastrofplaner man än sätter igång nu.” Så skrev Paul R. Ehrlich, amerikansk biolog, i sin klassiska The population bomb från 1968.

Redan i slutet av 1700-talet hade den brittiska nationalekonomen Thomas Robert Malthus oroat sig för överbefolkning, men med Ehrlichs bok höjdes tonläget ytterligare: maten i världen var på väg att ta slut, och planeten var döende. Det var Ehrlichs brutala budskap.

Befolkningsexplosionen, som boken hette i svensk översättning, var en klassisk larmrapport, där tvärsäkerheten om den nära framtiden kombineras med ett tydligt, hotfullt budskap. Resultatet blev en internationell bästsäljare, och Ehrlich hamnade i tv-soffor och gav sig ut på långa föreläsningsturnéer. Han föreslog bland annat straffskatt på blöjor och premier för par som inte skaffade barn.

När boken skrevs för knappt femtio år sedan var vi drygt 3,5 miljarder människor på jorden. Nu är vi dubbelt så många och svälten i världen har halverats.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor