Nytt ljus ska knäcka uråldrig språkgåta

Det fem tusen år gamla språket, proto-elamitiskan, kan bli begripligt med hjälp av ny bildteknik.

Publicerad
När de 5 000 år gamla lertavlorna blir belysta från olika håll framträder de gåtfulla tecknen tydligare.
Bild: Marie-Lan Nguyen / Wikimedia Commons

Det finns drygt 1 600 antika lertavlor med proto-elamitisk text, ett skriftspråk från området i nutida Iran som användes kring år 3200-2900 f.Kr. Problemet är bara att ingen vet vad som står där.

Ett nytt verktyg för att knäcka koden är en speciell apparat som skapar en unikt detaljrik version av lertavlorna. Med hjälp av 76 fotografiska lampor avbildas lertavlorna så att de sedan kan studeras som om man hållit dem mot ljuset i varje tänkbar vinkel.

– Jag tror att vi äntligen är på väg att göra ett genombrott, säger Jacob Dahl, forskare vid University of Oxford i Storbritannien.

Dahl har efter tio års studier lyckats tyda 1 200 separata tecken, men mycket är fortfarande okänt. Ett problem är att originaltexterna innehåller många fel, vilket i sin tur beror på att skribenterna saknade utbildning i den skrivna proto-elamitiskan. Dessutom lånades språket in från Mesopotamien, men i processen uppstod ett helt nytt system av symboler, som gör det olikt alla andra antika språk. Dahl finner det exempelvis märkligt att många djur finns avbildade, när inte en enda bild av en människa återfinns i skriften. Inte ens ett öga eller en hand.

Trots att alla symboler inte är begripliga än har numreringssystemet avkodats, vilket avslöjat att mycket av texten handlar om räkenskap av olika slag. Nu hoppas Dahl att digitaliseringen av lertavlorna ska få många frivilliga runt om i världen att hjälpa till med dechiffreringen. I så fall kan denna mystiska skrift vara helt avkodad inom två år. Här kan du hjälpa till med arbetet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor