Äldre mammor ingen ny trend

De senaste 30 åren har barna­föderskorna blivit allt äldre i Sverige. Men på 1700- och 1800-talen var de ännu äldre.

Publicerad

Mödrarna har blivit äldre, framför allt under 2000-talet. Omkring 4 procent av barnaföderskorna i dag är över 40 år gamla. Men i slutet av 1800-talet var siffran 12 procent. Först framåt sekelskiftet 1900 började barnafödandet att minska i Sverige. Minskningen skedde genom att man valde att inte längre få barn upp i 40-årsåldern.

På 1970-talet var 40-plussarna som allra minst benägna att föda barn, och då var även barnaföderskorna som yngst överlag – snittåldern var drygt 26 år. Sedan vände trenden och i dag är snittåldern för en kvinna på BB nästan 31 år. Fortsätter dagens trend så är vi snart i kapp 1860 års genomsnittsålder för barnaföderskor: 32 år. Allt enligt en ny rapport från SCB.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor