Gamla träd växer så att det knakar

En ny, världsomspännande studie visar att träd har en unik egenskap – de växer fortare ju större de blir.

Publicerad
Om stammen blir tio gånger tjockare kan mängden blad öka hundra gånger.
Bild: Istock

Ett internationellt forskarteam har mätt tillväxten hos 670 000 träd från 403 trädarter. Analyserna visar att hos 87 procent av arterna så ökar tillväxthastigheten med stigande ålder och storlek. Ett träd med en stamdiameter på 100 centimeter har en genomsnittlig viktökning på 100 kilo per år. Hos ett träd med en stam på 50 centimeter är viktökningen endast en tredjedel av detta.

Resultaten överraskar, eftersom man har antagit att tillväxthastigheten avtar med stigande ålder. Antagandet har dock grundats på undersökningar av hela skogar, inte på mätningar av enskilda träd, menar forskarna, som har publicerat studien i Nature.

Enligt forskarna kan den ökande tillväxthastigheten förklaras med en enkel formel: den totala bladvikten ökar med kvadraten av trädstammens diameter. Det innebär att om trädstammens diameter ökar tio gånger så blir den totala bladvikten 100 gånger större. En större bladvikt innebär fler blad. Det ger en ökning av fotosyntesen, vilket leder till snabbare tillväxt.

De nya rönen visar att de stora trädens roll i den globala kolcykeln måste omvärderas; de tar upp mer koldioxid än man tidigare har trott, vilket kan innebära att skogarnas totala kolupptag har underskattats.

Analyserna inkluderar träd från sex kontinenter och arterna representerar både tropiska och tempererade miljöer.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor