Skatan är ingen tjuv

Att skator stjäl blanka saker är en myt. I själva verket är de rädda för okända föremål.

Publicerad
En brittisk studie ger inget stöd för att skator skulle samla på blanka föremål.
Bild: Istock

I Rossinis berömda opera Den tjuvaktiga skatan blir en ung flicka anklagad för att ha stulit silverbestick. Den verkliga boven är dock en skata. Det finns många historier om tjuvaktiga skator, men enligt en ny studie vid universitet i Exeter i Storbritannien är skatornas dåliga rykte oförtjänt.
Forskarna studerade skatpar som fick tillgång till små högar med nötter. När fåglarna hade vant sig vid detta placerade forskarna främmande föremål vid nötterna. Föremålen – bland annat skruvar och aluminiumfolie – var antingen blanka eller blåmålade. Försöken visade att skatorna åt färre nötter i de främmande föremålens närhet. Färgen spelade ingen roll, fåglarna var rädda för samtliga föremål – och inget av föremålen försvann.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor