Sverige är ett udda land

Inom forskningsprojektet World values survey har man samlat data om värderingar i världen sedan 1981. Nu är 2015 års karta här.

Publicerad

Ökad sekularisering och individualism Många länder (men inte alla) har rört sig mot det övre högra hörnet sedan mätningarna inleddes i början av 1980-talet.

Den här artikeln är från 2015.

”Sverige visar vägen”, skrev vi i F&F år 2000 i en artikel om den pågående forskningen om världens värderingar. Och Sverige visar fortfarande vägen, enligt den senaste mätningen.

World values survey redovisar sina data bland annat i den så kallade kulturkartan, där de nordiska länderna ligger högst upp till höger. De delar sekulära värderingar som individualism och har hög tillit till medmänniskor. Många länder har rört sig sakta åt det hållet – uppåt och till höger – sedan mätningarna inleddes 1981.

Sedan dess har över 300 000 människor i nästan 100 länder intervjuats om allt ifrån synen på homosexualitet till om man får slå sina barn.

Högt upp på kulturkartan kommer länder som har mer sekulära och mindre traditionella värderingar. Det handlar om synen på religion, auktoriteter, aborter, skilsmässor och nationell stolthet.

Till höger på kartan hittar man länder med hög tillit, tolerans, jämställdhet och individualism.

– Det finns en stor stabilitet i mätningarna, säger Bi Puranen, som är generalsekreterare för World values survey. Religionerna har en stor betydelse för värderingarna – vi ser till exempel att de protestantiska länderna är rätt likartade.

De förändringar man sett i den senaste kulturkartan är att de baltiska länderna har brutit sig loss från de andra postsovjetiska länderna och rör sig uppåt. En annan sak är att Hongkong och Kina drar åt olika håll i horisontalplanet.

– Sedan 1981 har dessutom Japan rört sig snabbt åt höger. Även Sverige har rört sig uppåt och åt höger sedan 1981, medan exempelvis Mexiko har rört sig nedåt och åt höger under samma tid, berättar Bi Puranen.

Sedan 1989 har Ryssland rört sig rakt nedåt, medan USA har rört sig uppåt, och lite till vänster.

World values survey samarbetar med Institutet för framtidsstudier i Stockholm, och är ett av världens största samhällsvetenskapliga projekt. Här är en genväg till deras webbsida, för den som vill göra egna analyser: fof.se/wvs.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor