Missnöje delar befolkningen

Merparten amerikaner tycker inte att det har skett några framsteg under de senaste åtta åren, enligt en studie som gjordes strax före valet. Men det råder stor splittring i fråga om synen på hur allvarliga samhällsproblemen är.

Publicerad

Majoriteten av väljarna i USA tycker inte att det har skett några stora framsteg de senaste åtta åren i landet. 38 procent tycker att ekonomin har förbättrats, medan 43 procent tycker att den försämrats. Vad gäller andra områden, som arbetsmarknad, säkerhet, brottslighet och rasrelationer, så är andelen positiva lägre och andelen negativa långt högre, enligt nya siffror från Pew research center.

Delar man upp omdömena efter Trump- och Clintonanhängare så syns en tydlig polarisering. Trumpanhängarna är långt mer negativa till de senaste årens utveckling. Men i många frågor – som brottslighet och rasrelationer – finns ett påtagligt missnöje även bland Clintonanhängarna.

Andel röstande som säger att … i USA sedan 2008

I synen på hur problemen ska hanteras råder även där en polarisering. Hela 53 procent av Trumpväljarna föredrog metoder som snabbt kan lösa problemen även om de är riskabla. Endast 16 procent av Clintons supportrar föredrog sådana metoder.

Undersökningen genomfördes av Pew research center under en tvåveckorsperiod fram till valet den 8 november och omfattade drygt 3 700 röstande amerikaner.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor