Ökad oro i världen

Publicerad

Världen är mindre fredlig nu än någon gång under 2010-talet, enligt senaste Global peace index. Hela 92 länder har fallit i sin fredsrankning. Samtidigt har 71 länder klättrat uppåt under 2017. Gambia är det land som utvecklats mest positivt och Qatar är det land som fallit mest. 

Global peace index har sedan tolv år rankat fredsnivån i 163 länder, som rymmer 99,7 procent av världens befolkning. Rankningen bygger på 23 indikatorer, till exempel politisk stabilitet, relation till grannländer, hur mycket landet satsar på upprustning, antal döda i konflikter och nivån på terrorhot.

Fredsindex tar tempen på världen Global peace index ger en fredsrankning för hela världen. Indexet bygger på 23 faktorer som mäts i totalt 163 länder, bland annat politisk stabilitet, upprustning och terrorhot.

De starkaste globala trenderna på 10 års sikt är bland annat att terrorismen har ökat kraftigt samt att interna och externa konflikter ökat i intensitet.

Global peace index tas fram av Institute for economics and peace i Sydney.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor