Vanliga pojkar, ovanliga flickor

Publicerad

I boken, som handlar om kvinnors relation till adhd, får läsaren ta del av forskning och personliga livsberättelser – skickligt dirigerat av Lotta Borg Skoglund, läkare och specialist i psykiatri.

Adhd-forskningen har i stort centrerat kring pojkar och män, utan hänsyn till biologiska och sociala skillnader mellan könen. Med enorm sakkunskap nyanserar Lotta Borg Skoglund bilden av diagnosen genom att inkludera flickor och kvinnor, som traditionellt sett har blivit förbisedda.

Det kan tyckas svårt att skriva om adhd på gruppnivå, eftersom diagnosen tar sig så individuella uttryck. Men författaren är kompromisslös i redogörelsen för könstillhörighetens betydelse, där en dominerande uppfattning länge har varit: vanliga pojkar och ovanliga flickor med adhd. I skildringen av biologisk mångfald når Lotta Borg Skoglund sin absoluta höjdpunkt. Adhd – från duktig flicka till utbränd kvinna är en bok som uppmärksammar en betydande forskningslucka – helt rätt i tiden.

Adhd – från duktig flicka till utbränd kvinna

Lotta Borg Skoglund
Natur & Kultur

F&F Evenemang:

En kväll om livet efter digitaliseringen

En tankeväckande och lärorik kväll med teknikhistorikern Nina Wormbs, sociologen Malin Åkerström, filosofen Hans Ruin och litteraturvetaren Jesper Olsson. 25 januari på Playhouse Teater i Stockholm.

Läs mer och boka

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor