Freuds flykt är en thriller

Publicerad

Andrew Nagorski.
Bild:
Milo Davies Photography

Nazisterna brände Sigmund Freuds böcker på bål redan år 1935. De ansåg att han spred judisk pseudovetenskap. Psykoanalysens fader kommenterade saken torrt: ”Vilka framsteg vi gör. På medeltiden skulle de ha bränt mig; nu för tiden nöjer de sig med att bränna mina böcker.”

Det skulle dröja ytterligare fem år innan den då 82-årige och cancersjuke Freud insåg att han måste fly. I det längsta intalade han sig att judeförföljelserna skulle blåsa förbi.

Den amerikanske journalisten Andrew Nagorski berättar hur en krets av vänner och beundrare till slut lyckades övertala Sigmund Freud att lämna sitt älskade Wien och bege sig till London. Det är gripande läsning. Dessutom rymmer historien politiska förskjutningar inom österrikisk och tysk politik under mellankrigsperioden, liksom psykoanalysens utveckling och spridning inom stora delar av den västerländska kulturen.

Sigmunds dotter Anna Freud får stort utrymme. Det får även färgstarka personer som prinsessan och psykoanalytikern Marie Bonaparte och den amerikanske diplomaten William Bullitt. Boken är en lyckad och sällsynt kombination av bildning och thriller.

Saving Freud: The rescuers who brought him to freedom

Andrew Nagorski
Simon & Schuster

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor