Coronavirus hittat i Stockholms avloppsvatten

Forskare har hittat coronavirus i avloppsvatten i Stockholm. Nu arbetar de vidare med att utveckla en metod för att tidigt upptäcka en andra virusvåg.

Publicerad
De första analyserna visar avloppsproven från reningsverken i Bromma och Henriksdal innehåller coronavirus. ”Halterna var högre i proven från Bromma”,  säger Zeynep Cetecioglu Gurol som leder projektet på KTH.
Bild: KTH/KTH

I mitten av april började forskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm att samla in avloppsprover vid flera reningsverk i Stockholm, något Forskning & Framsteg redan skrivit om.

De första analyserna visar nu att prov från reningsverken i Bromma och Henriksdal innehåller coronavirus.

– Halterna var högre i proven från Bromma, mer kan jag inte säga just nu. Vi arbetar fortfarande med analyserna, säger Zeynep Cetecioglu Gurol som leder projektet.

I samarbete med forskare från bland annat USA och Nederländerna arbetar hon och hennes medarbetare med att utveckla en metod som ska kunna ge en tidig varningssignal om en andra virusvåg till hösten

– Det kräver mer tid för beräkningar, säger Zeynep Cetecioglu Gurol.

Ska analysera prover från Italien

Under nästa vecka kommer även avloppsprover från norra Italien att analyseras av de svenska forskarna. Arbetet sker i samarbete med Stockholm Vatten och Avfall som samlar in prover, samt forskare på Scilifelab i Solna som utvecklat metoder för att detektera viruset sars-cov-2.

I Sverige fortsätter insamlandet av avloppsprover både i Stockholm och i Göteborg. Förhoppningen är att det ska kunna utvidgas till fler delar av Sverige.

Fördelen med avloppsanalyser är att metoden är snabb. Redan efter tre dagar kan smittan spåras i avföringen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor