De som lyssnar på sitt hjärta ger mer

Att känna sin egen puls ökar generositeten.

Publicerad
De testdeltagare som var 10 procent bättre än genomsnittet på att identifiera sin puls gav bort 55 kronor mer. 
Bild: Istockphoto

Personer som kan känna hur snabbt deras hjärta slår är mer benägna att ge bort pengar. Det visar en variant av det så kallade diktatorspelet, där deltagarna får en summa pengar som de sedan kan välja att dela med sig av. Experimentets deltagare gav i genomsnitt bort 220 kronor av 570 kronor. När forskarna även lät deltagarna lyssna på olika rytmer och identifiera vilken som låg närmast deras egen puls, kunde de se ett samband mellan kroppskännedom och generositet. De som var 10 procent bättre än genomsnittet på att identifiera sin puls gav bort 55 kronor mer. 

Men när deltagarna fick en snabbkurs i förmågan att känna av sin egen puls, syntes ingen skillnad i den penga-summa de gav bort. Forskarnas slutsats är att det finns en länk mellan denna form av kroppskännedom och altruistiskt beteende, men att den troligen har etablerats i ett samspel mellan altruistiska handlingar och de kroppsreaktioner som de har genererat under personens liv.

Resultaten har publicerats i Nature Scientific Reports och forskarna bakom studien kommer från Stockholm universitet och Anglia Ruskin university i Storbritannien.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor