Dykare har hittat fler delar av Vasaskeppet

Drygt 60 år efter det att Vasaskeppet bärgades har fler delar av fartyget hittats på förlisningsplatsen – bland annat kanske den enda bevarade kanonen.

Publicerad
delar från Vasaskeppet

Det bearbetade trästycket kan vara en del av en märskorg från Vasaskeppet.
Bild: Jim Hansson, Vrak /SMTM

På bottnen intill platsen där Vasa förliste på sin korta jungfrufärd 1628 har dykare nu bland annat hittat ett trästycke som troligen kommer från en märskorg – en korgliknande plattform längst ut på bogsprötet.

Ett ännu mer spännande fynd kan vara den enda kanon som finns kvar från fartyget, enligt Jim Hansson, marinarkeolog och forskningsledare på museet Vrak som är systermuseum till Vasamuseet.

– Vi har haft ett projekt där vi försökt ta reda på vad som hänt med Vasas alla kanoner. De bärgades efter förlisningen, försvann ut ur landet och smältes ned i Lübeck. Men en blev kvar, och den har vi försökt hitta, säger han till Forskning & Framsteg.

Gömmer sig Vasas kanon på botten?

I bottenslammet har dykarna funnit ett föremål på 30 meters djup som kan vara en kanon som sjunkit ned i botten så att bara mynningen syns. Det sitter stumt fast, men forskarna vill gärna försöka ta upp föremålet.

Utöver trästycket och metallföremålet har dykarna hittat ett stockankare och delar av tunnor.

möjlig kanon från Vasaskeppet
På botten ligger ett objekt med kant och mynning som kanske kan vara den förvunna kanonen.
Bild: Mikael Fredholm, Vrak / SMTM

Vasaskeppet förliste mitt i dagens farled

Att hitta föremål från just Vasaskeppet är inte enkelt, då förlisningsplatsen ligger mitt i även dagens farled och en mängd bråte och skräp hamnat på botten både före och efter bärgningen 1961. Bottenförhållandena är också olika i de båda ändarna av platsen.

Jim Hansson marinarkeolog
Jim Hansson, marinarkeolog på museet Vrak.
Bild: Mats Karlsson

För att få en överblick har undersökningar gjorts i tre steg. Först skannades botten av med en avancerad sonar, en sorts ekolod där ljudvågor skickas ned till botten och reflekteras. Det gav en detaljerad tredimensionell bild av botten, skapad och analyserad med hjälp av professor Martin Jakobsson vid Stockholms universitet. Sedan filmades botten med en fjärrstyrd undervattensrobot från Marinen, innan dykare gick ned och tittade på ställen där intressanta strukturer syntes.

– Det är första gången som förlisningsplatsen karterats i sin helhet. För att hitta saker som den saknade kanonen behöver vi riktigt bra indikationer, annars kan man hålla på att gräva i tio år. Men vi har haft en sådan tur med förhållandena och även kunnat ta riktigt bra bilder och filmer, säger Jim Hansson.

Dyig botten där Vasaskeppet förliste

I större delen av gropen där Vasa låg har inget hittats, inte ens moderna saker som ölburkar eller annat skräp. Det tyder på att botten är mycket dyig. Däremot är botten hårdare där fören vilade och fler saker ligger kvar. Ändå har inte bogsprötet hittats, berättar Jim Hansson.

– Men vi har fördelen att även ha hittat Vasas systerfartyg Äpplet i välbevarat skick. Det är unikt att ha två systerfartyg från 1600-talet, det finns ingen annanstans. Då kan vi till exempel se att Äpplets hörnskulpturer i fören var olika på styrbord och babord, medan man på Vasa rekonstruerat en likadan som på andra sidan. Det vi hittar kommer att påverka Vasas utseende. Det lever!

Utifrån fynden hoppas Statens marina och transporthistoriska museer, där både Vasamuseet och museet Vrak ingår, kunna få finansiering för att bärga några av föremålen och göra fler dykningar och analyser.

Artikeln har uppdaterats senast 14 maj kl 14:30.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor