Skulpturer funna på Vasas systerskepp Äpplet

Marinarkeologer har gjort nya dykningar vid Äpplet och hittat flera skulpturer, bland annat två stora lejon. Undersökningarna av vraket visar också att Äpplet var både bredare och högre än föregångaren Vasa.

Publicerad

Två lejonhuvuden från riksvapnet satt på skeppets akterspegel. Här är det vänstra.
Bild: Jim Hansson / Vrak, Creative Commons

Under våren 2023 har marinarkeologer från museet Vrak dykt vid Vaxholm på den plats där Äpplet ligger. Dykningarna har genomförts i samarbete med marinen och utgått från HMS Furusund, ett av Försvarsmaktens fartyg.

– Det är inte den bästa sikten i vattnet och vi trodde inte att vi skulle hitta skulpturer, men plötsligt såg vi ett stort lejon på sjöbädden, säger Patrik Höglund, marinarkeolog vid Vrak, under en pressträff.

Det visade sig vara det första av två lejonhuvuden från riksvapnet som suttit på skeppets akterspegel. Intill lejonskulpturerna fann de en rund skulptur som sannolikt är ett riksäpple, alltså det som markerar skeppets namn: Äpplet.

Patrik Höglunds kollega Jimmy Hansson berättar att trots att han har dykt i över 30 år, aldrig tidigare hittat en skulptur.

– Det här är bland det coolaste jag har gjort, säger han på pressträffen.

Lärde av Vasas förlisning

Det var i oktober 2022 som museet offentliggjorde att marinarkeologerna hade hittat Vasas systerskepp Äpplet.

Äpplet var nästan två meter bredare och två meter högre än Vasa.
Illustration: Alexander Rauscher och Jim Hansson / Vrak

Kung Gustav II Adolf beställde de båda örlogsskeppen 1625, men Äpplet sjösattes först 1629, året efter Vasas förlisning 1628. Chefskonstruktören Hein Jokobsson såg därför till att konstruktionen av Äpplet justerades för att inte gå samma öde till mötes som Vasaskeppet.

Nu har marinarkeologerna 3D-filmat Äpplets vrakdelar och kunnat visa att Äpplet var nästan två meter bredare än Vasa. Men det var också två meter högre. För att få fartyget att gå jämnare i vattnet experimenterade man med olika sorters ballast. Vanligen användes sten men till Äpplet valdes kanonkulor, berättar marinarkeologerna.

– Äpplet var nästan ett bra skepp. Det innebar ett steg vidare i utvecklingen, men användes bara några få gånger, till exempel när Sverige anföll Tyskland under 30-åriga kriget, säger Patrik Höglund.

Efter Äpplet byggdes två andra krigsfartyg, Kronan och Scepter, och där förbättrades skeppsbyggartekniken ytterligare.

Skeppen viktiga symboler

Fynden från Äpplet framhålls som viktiga för forskningen kring skeppsutvecklingen under stormaktstiden. Symbolspråket på skeppen blandar motiv från nordisk, biblisk och grekisk-romersk mytologi. På Vasaskeppet återfinns till exempel halvguden Herkules medan ett av fynden från Äpplet tros föreställa titanen Atlas.

Äpplet och delar av dess skulpturprakt.
Film: Jim Hansson and Peder Sjöholm / Vrak

– Det här är propagandaskepp, byggda när Sverige är på uppgång, säger Jim Hansson.

Äpplet sänktes i sundet utanför Vaxholms kastell 1659, för att tillsammans med andra utrangerade skepp utgöra skydd för ett av Stockholms inlopp i händelse av fientliga angrepp.

Nästa steg för marinarkeologerna är att färdigställa 3D-modellen av vrakplatsen. De hoppas också kunna göra fler dykningar. I nuläget ligger vraket kvar på botten, men museet utesluter inte att fynden från Äpplet kan komma att bärgas. För det krävs emellertid tillstånd från Länsstyrelsen.

Ett felaktigt årtal har korrigerats i denna artikel.

Fakta: Äpplet

  • År 1625 beställde kung Gustav II Adolf två stora örlogsfartyg – Vasa och Äpplet
  • Skeppen byggdes intill varandra på Skeppsgården i centrala Stockholm.
  • Äpplet var redo att tas i tjänst 1628, knappt ett år efter att Vasaskeppet sjönk.
  • 1630 gick Sverige in i det 30-åriga kriget och Äpplet ingick i armadan som skeppade trupper till Tyskland.
  • 1659 sänktes det medvetet i ett sund vid Vaxholm.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor