Ekonomipriset offentliggjort

Första, andra, tredje – BAAM! Årets ekonomipris går till Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson, båda professorer vid Stanford University i USA, för deras auktionsteorier. Deras forskning har stor samhällsekonomisk betydelse, enligt John Hassler, professor vid Stockholms universitet, som sitter i ekonomipriskommittén.

 

Publicerad

Bild: © Johan Jarnestad/The Royal Swedish Academy of Sciences

Årets pristagare av ekonomipriset, Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson, har bidragit till att komplicerade auktioner kan utföras på ett bättre sätt.  Forskning som kan gynna hela vår samhällsekonomi, enligt John Hassler, professor vid Stockholms universitet och medlem i ekonomipriskommittén för Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Här kan du läsa mer som F&F har skrivit om årets ekonomipris.

– När samhället äger något värdefullt är det av stor betydelse hur man lyckas sälja det. Det är bra om det kommer till så effektiv användning som möjligt, säger John Hassler.

Deltar inte själv i auktioner

Robert B. Wilson var glad när han nåddes av prisbeskedet mitt i natten hemma i Kalifornien. Han deltog en kort stund över en knastrande telefonlinje på presskonferensen vid Kungliga Vetenskapsakademin där priset tillkännagavs vid lunchtid måndagen den 12 oktober. Efter att han gratulerats och berättat kort om sin forskning fick han frågan om han själv handlar på auktion. Han skrattade.

– Nej, jag deltar inte i auktioner. Men min fru sa att vi har handlat pjäxor på E-bay.

E-bay, Tradera eller försäljning av bostad eller möbler på nätauktion – många har varit där. Människan har handlat genom budgivning i flera hundra år. Enklare auktionsteorier utvecklades med grund i spelteorin på 1960-talet. Det är dessa som årets pristagare sedan vidareutvecklat på ett sätt som är praktiskt användbart över hela världen. Det handlar om att forma avancerade auktioner som kan ta hänsyn till många variabler – som tillgång till information, budgivarens vinstintresse och även en större samhällsnytta, när det krävs.

De komplicerade auktionsteorierna används till exempel för att sätta priset vid utsläppsrätter, försäljning av radiofrekvenser, fiskerättigheter eller den kommande försäljningen av 5G-nätet i Sverige. Där kan det vara viktigt med geografiska aspekter till exempel.

– Gör man fel i vissa lägen, säljer man till exempel ut en del i taget, kan viktiga tillgångar hamna i fel händer. Och då kan inte marknaden själv reda ut det här, förklarar John Hassler.

För att illustrera med ett historiskt exempel tar John Hassler upp landreformen i Sverige.

– Små jordplättar kunde ägas väldigt spritt, vilket inte var bra ur ett större samhällsekonomiskt perspektiv. Man kan tvinga fram en konsolidering juridiskt, men det är bättre att göra rätt från början.

Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson, är två äldre män från USA – är det inte ett väldigt traditionellt val av kommittén?

 – Det är ju ett faktum att en väldigt stor andel av den bästa forskningen bedrivs på amerikanska universitet – men inte bara av amerikaner utan av folk från hela världen. Vi försöker att få in kunskap om forskning utanför USA och EU, och ser att antalet nomineringar har ökat stort. Så vi har gott hopp om fler pristagare från andra delar av världen framöver.

Ekonomipriset 2020

Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson delar på Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2020 för förbättringar av auktionsteorin och uppfinningar av nya auktionsformat.

Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson.
Bild: ©Nobel Media. Ill. Niklas Elmehed

• Robert B. Wilson utvecklade teorin för auktioner av föremål med ett gemensamt värde 

– ett värde som på förhand är osäkert men i slutändan detsamma för alla. Han visade också varför rationella budgivare tenderar att bjuda lägre än sina egna uppskattningar av det gemensamma värdet: de är rädda för att betala ett överpris och förlora på affären – vinnarens förbannelse.

• Paul R. Milgrom formulerade en mer generell auktionsteori som innefattar både gemensamma och privata värden, där de senare varierar från budgivare till budgivare. Han analyserade budgivarnas beteenden inom en rad kända auktionsformat och visade att ett format ger säljaren högre förväntade intäkter när deltagarna lär sig mer om varandras värderingar av objektet under budgivningen.

Källa: KVA

John Hassler.
Bild: Emil Fagander

De två pristagarnas forskning har stor samhällsekonomisk betydelse, enligt John Hassler, professor vid Stockholms universitet, som sitter i ekonomipriskommittén.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor