Kackerlackor sprids via näthandeln

Näthandel med odlade insekter bidrar till spridningen av skadedjur som kackerlackor.

Publicerad
Kackerlackan Blatta lateralis (till vänster) konkurrerar ut den orientaliska kackerlackan, B. orientalis (till höger). Bilden visar hannar av de två arterna. 
Bild: Entomological society of America

I Sydvästra USA har kackerlackan Blatta lateralis ökat kraftigt. Arten håller på att konkurrera ut den orientaliska kackerlackan, B. orientalis, som är ett vanligt skadedjur i tätorter världen över.  

Enligt en studie i Journal of economical entomology, så producerar B. lateralis flera ägg än den orientaliska kackerlackan. Dessutom har B. lateralis den kortaste utvecklingstiden av de två arterna. De här egenskaperna ger konkurrensfördelar, men B. lateralis snabba spridning beror också på att arten odlas, och säljs via Internet.

Kackerlackan är populär som föda för djur som fågelspindlar och vissa sorters ödlor. Personer som har sådana husdjur köper levande exemplar av B. lateralis på nätet och startar egna kackerlacksodlingar. Förrymda kackerlackor sprider sig sedan i tätorterna. Forskarna förväntar sig att arten kommer att sprida sig över hela den amerikanska kontinenten – och konstaterar att detta är första gången ett skadedjur får hjälp med att sprida sig via näthandel.

Den orientaliska kackerlackan är ursprungligen en afrikansk art som har spridits över världen via de traditionella handelsvägarna. Den kom till Sverige redan under 1700-talet. Däremot har vi inte fått hit B. lateralis, än så länge.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor